Država Hrvatska
Klijent Općina Fužine
Godina 2019.
Povratak na listu
Konstrukcija

Vrtić Fužine u cijelosti je izgrađen modularnim sustavom gradnje. Predgotovljeni moduli izrađeni su u proizvodnom pogonu EUROmodula, a zatim su transportirani na predviđenu lokaciju u Općini Fužine gdje je cjelokupni objekt sastavljen i odrađeni su svi dodatni i završni radovi.

Konstrukciju samog objekta čine međusobno zavareni nosivi čelični profili.

Cjelokupni objekt ima uporabni prostor od približno 600 m2 koji sadrži tri sobe za vrtićke skupine, dvoranu, kuhinju, kancelarije, tehničke i pomoćne prostorije te sanitarne čvorove. Svaka vrtićka jedinica i dvorana imaju galeriju i stepenište kojim joj je omogućen pristup. 

Arhitektonsko rješenje vrtića predstavljalo je izazov u tehničkoj pripremi i izvedbi modula koji je EUROmodul uspio uspješno riješiti. Moduli su rađeni u visini od 3,5 metra, a maksimalne tlocrtne dimenzije su 9x3 metra. 

Najteži modul nakon opremanja teži čak 9 tona. 


 

Izolacija

Zbog velike izolacije, visoke toplinske učinkovitosti vanjske stolarije i učinkovitog sustava zagrijavanja, vrtić je svrstan u kategoriju niskoenergetskog objekta. Rješenjem obloga konstrukcije i izborom same konstrukcije ispunjen je traženi protupožarni zahtjev REI30, a objekt je prilikom ispitivanja ispunio i sve zahtjeve za redukciju buke između prostorija te prema okolišu.

Vrtić je u potpunosti izoliran mineralnom vunom debljine:

25 cm na zidovima i krovovima

16 cm na podu 

 

Sanitarije i elektroinstalacije

Sanitarni čvorovi su opremljeni vrhunskom sanitarnom opremom, dok su hidroinstalacije izvedene od „Alu-Pex“ cijevi. 

Elektroinstalacije su ugrađene u tvornici u fazi izrade modula, sva rasvjeta je izvedena od LED opreme te je ugrađen alarmni sustav, videonadzor i antenski, odnosno optički, sustav. 

Grijanje je omogućeno preko kotla na pelete smještenog u strojarnici, a sve prostorije se zagrijavaju preko radijatora obloženih drvom. U objekt je ugrađen i sustav klimatizacije, a hlađenje objekta moguće je postići pomoću ugrađenih klima jedinica. 


 

Stolarija 

Vanjska stolarija izvedena je od aluminijskih profila plastificiranih u boju po želji investitora, koji zajedno sa troslojnim Low-e staklima imaju koeficijent Uw=1,0 W/m2K. 

Ulazna vrata i vrata kuhinje izvedena su s kontrolom pristupa kako bi se poboljšala sigurnost objekta, a unutarnja vrata su izrađena od čeličnih štokova i drvenih krila. 

Vrtićke sobe i dvorana su po zidovima i stropovima završno obložene drvenim pločama debljine 2 cm, dok su tehnički i sanitarni prostori obloženi keramičkim pločicama, a ostale prostorije gips-kartonskim pločama sa završnom obradom. 

Pod je u ostatku objekta obložen linoleumom u dvije boje, a svi radijatori i stupovi su obloženi drvenim pločama. 

 

Krovna konstrukcija

Istaknuti treba da objekt ima oko 250 m2 ravnog krova, a dio čine kosi krovovi na koje se proteže pocinčani i plastificirani lim s dijela fasade, dok je drugi dio fasade izrađen ETICS sustavom u tri boje. Ravni dio krova je hidroizoliran PVC folijom, dok je kosi dio obložen limom i zajedno sa zidovima u nastavku isturen van ravnine objekta, čime su dobivene istake na južnoj i sjevernoj fasadi koje daju dodatnu posebnost izgledu objekta.